luni, 16 mai 2011

Ma numesc Cristina si sunt o mama crizata!

Acum ceva vreme am fost invitata, impreuna cu plodul cel mare, la ziua unei fetite care implinea trei ani. Nu vazusem pana atunci progenitura, dar o cunosteam pe mama, fiindu-mi, intr-o anume perioada din viata mea, apropiata. Mi-a spus razand ca ar fi bine sa vin, pentru ca s-a saturat de toate mamele crizate pe care le cunoaste.
Ooops!
Am stat un pic pe ganduri, apoi am decis sa nu merg. Era vara prea fierbinte si eram insarcinata in luna prea mare cu cel ce avea sa fie Rares. In plus am avut o mare revelatie: eu nu sunt o mama crizata. Eu sunt mama crizelor!
Cand vine vorba de copiii orice urma de ratiune dispare si reactionez din instinct. Sau asa imi place sa cred. Poate ca e vorba de nebunie, dar... oricum, pe acolo. Sunt violenta in atitudine si exprimare si nu mai tin cont de persoana careia ma adresez. Imi dau seama ca asta este un lucru rau. Stiu ca gresesc. Si incerc sa ma abtin. In acelasi timp, insa, ma uit in jurul meu si imi dau seama ca e mai bine decat sa fiu o mama relaxata. Una dintre acelea care isi duc viata in liniste, mai mult sau mai putin in compania copiilor lor si care, evident dau si sfaturi.
Am avut onoarea sa cunosc o alta mama de doi baietei. Cum ne-am intalnit, s-a repezit sa-l dezbrace pe Tudor ca "e cam transpirat". Am inghitit galusca si am zambit politicos. Apoi a scos dintr-o punga oarecare trei iatagane de jucarie. Pentru copiii ei, 2 respectiv 4 ani, si una pentru Tudor, de trei ani. A durat mai putin de un minut pana cand cel mare i-a dat lui Tudor cu sabia in ochi. Atunci i-am interzis eu a lui meu sa se mai joace cu... cu... cu treaba aia. Apoi am aflat ca a fumat in timpul celor doua sarcini si in timp ce si-a alaptat copiii.  Si ca intr-o zi a uitat sa-i dea celui mare sa manance pana la ora cinci dupa-amiaza. Si ca isi vede copiii mai mult in week-end.
Alta isi lasa copilul de un an si vreo zece luni sa "dea o tura prin parcare, ca se intoarce el"! Ca sofer am incercat sa-mi dau seama care ar fi probabilitatea sa vad un copil asa de mic daca as merge cu spatele?!? O alta mama campioana isi intarca copilul avand grija sa nu fie zi de luni sau, Doamne fereste!, postul Pastelui, dar ii introducea direct lapte de vaca, cumparat de la o taranca de incredere. Adica tinea cont de superstitii si reguli babesti, dar ignora avertismentele medicilor.
Mai stiu cazul unei mame care i-a interzis copilului orice fel de program tv pana la varsta scolara. Ba chiar i-a impus un regim vegeetarian inca de la prima diversificare. Din pacate nici un apropiat nu a alertat autoritatile, iar acum fetita este o umba miscatoare, mult in urma celor de seama ei!
Asa ca ce pot sa zi? Sunt crizata! Imi place sa tin cont de programul copiilor, nu sa ii tarasc pe ei in programul meu. Sa am grija ca mananca ce trebuie, cand trebuie. Sa ii scot in parc, sa le dau medicamente, sa ii culc devreme, chiar daca imi vine sa-i reneg cand sunt veseli si gata de joaca inca de la sase si ceva dimineata!
Sunt sigura ca fac si greseli multe. Pe unele le vad in timp ce le produc, altele ma lovesc ca TGV-ul cand ma prind de eroare. Sunt sigura ca fac si greseli pe care nu o sa le vad niciodata si ca sunt multe feluri in care o mama isi poate distruge progeniturile. Insa incerc sa imi respect copiii. Incerc sa-mi dau interesul. Incerc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu